Vostè està aquí:Home » Pobles » Surp

Surp


[doptg id=”7″]

Situació

Localització: A 5,4 km del municipi de Rialp, en l’vall d’Àssua, comarca del Pallars Sobirà..

Carretera: C13, Rialp adreça Viella, hi ha un desvio a partir de la C13 passat Rialp, a uns metres trobem l’encreuament a Surp (5,4 km).

Ajuntament

Ajuntament de Rialp

Història

El poble de Surp s’alça a 1 040 m d’altitud, en un coster al peu del Bony Negre, dominant la confluència del riu de Sant Antoni amb la Noguera Pallaresa, i la vila de Rialp. Actualment té 33 habitants. Formà part del Vescomtat de Castellbó. L’any 1351 hi vivien unes 40 persones.

Fou cap de districte municipal, amb ajuntament propi i comptava amb els agregats de Rodés, Escàs i Caregue amb un total de 384 habitants a mitjans del segle XIX. L’any 1969 Surp i tot el seu municipi s’incorporaren a l’Ajuntament de Rialp.

Monuments

La parròquia de Sant Iscle i Santa Victòria està dedicada als germans màrtirs Sant Iscle i Santa Victòria. El temple actual és romànic, amb modificacions posteriors, té un alterós campanar de planta quadrada amb finestres geminades i un bonic absis amb arcuacions i bandes llombardes.

L’absis havia estat ornat amb pintures murals que malauradament, foren arrencades del seu lloc i ara llueixen repartides entre el Museu Diocesà de la Seu d’Urgell (fragment més gran de la decoració absidal), el Museu Nacional d’Art de Catalunya -MNAC- (fragment de l’apòstol Joan sota arcada i sostenint el llibre) i la resta és als Estats Units d’Amèrica, a l’Art Museum de la ciutat de Toledo, Ohio (un fragment amb els apòstols Jaume i Felip).

L’església de Surp, es troba actualment en fase d’estudi i manteniment.

Destaquem també l’Ermita de Sant Quirze i Sant Quiri, el Carrer del Castell (antic castell de Surp), i La Casa Beltran, obra popular del segle XVII.

Economia

Població de costums tradicionals referents a l’activitat econòmica del camp, la ramaderia i la transhumància.

Festes

La Festa Major se celebra el tercer diumenge de setembre.

Turisme

Naturalesa, fauna, zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigües tortes i estany de Sant Maurici.
Conjunt arquitectònic del nucli de Surp.

Senderisme

Surp-Escàs
Surp-Mola de Sall-Altron-Sorre
Surp-Rialp

Surp en video

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top