Vostè està aquí:Home » Pobles » Caregue

Caregue


[doptg id=”3″]

Situació

Localització: A 9,5 km del municipi de Rialp, en la comarca del Pallars Sobirà.

Carretera: C13, Rialp adreça Viella. Desvio a partir de la C13: Passat Rialp, a uns metres trobem l’encreuament cap a Caregue (9,5 km).

Ajuntament

Ajuntament de Rialp

Història

A l’altra banda del riu de Caregue, enlairat a 1.154 m d’altitud i dominant la mateixa confluència des de l’interfluvi dels dos corrents, hi ha el poble de Caregue. L’Església Parroquial de Sant Martí de Caregué és un edifici característic d’aquestes valls, és del segle XVIII, d’una nau i té un campanar de torre amb el cos superior vuitavat i de coberta piramidal. Caregue havia estat posseït per mossèn Farrer de Perves, donzell, segons l’Espill del Vescomtat de Castellbó, l’any 1518. Darrerament formava part de l’ajuntament de Surp i, en ser integrat aquest al de Rialp, ara és un dels set pobles d’aquest municipi.

Monuments

A pocs quilòmetres de Caregue trobem el Santuari de la Mare de Déu de la Muntanya, (patrona de la vall d’Àssua), refet en època moderna i on se celebra un aplec el dilluns de Pasqua. A sobre d’un espaiós replà, solitària, propera a un torrent però molt enlairada respecte al riu que baixa de la font Blanca.
El temple és petit i espaiós, conté un retaule barroc del segle XVI.

Durant els anys del fort despoblament de Caregue (1950-1975), la imatge autèntica fou portada al Museu Diocesà de la Seu d’Urgell. Per requeriment del poble se’n va fer una rèplica que actualment presideix l’altar major.

Altres llocs són la font Blanca i la Creu de l’Aixol.
Destaquem una obra popular del segle XVII: La Casa Bellera.

Economia

Es basa en l’explotació d’animals ovins i de peu rodó. Encara vora del poble es pot observar algun que altre hortet. Caregué compta amb la seva magnífica muntanya per a les pastures, sempre ha tingut fama de tenir la millor qualitat en animals de pastura.

Festes

Festa major 15 i 16 d’agost.

Turisme

Naturalesa, fauna, envoltats pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Senderisme

Caregue-Camí del Serrat
(borda de Toni)
Caregue-Camí de la font de la Calda
(bordes de Cansissi)
Caregue-Camí de l’arenal
Caregue-Mare de Déu de la Muntanya
(en circuit, tornant pel camí de Campartes)
Caregue-Coll de la creu de l’eixoll
Caregue-Escàs

Caregue en video

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top