Vostè està aquí:Home » Gastronomia

Gastronomia

A Rialp assaboriràs la cuina elaborada amb els millors fruits de la nostra terra

Els habitants d’aquesta comarca mantenen els costums culinaris de sempre. La gastronomia és de subsistència i a la vegada culta, basada en l’aprofitament dels productes autòctons amb el seu propi caràcter.

Cal destacar els derivats del xai i altres carns com el conill, la vedella, el porc, el pollastre i la caça. La cuina pallaresa sempre ha sigut rica en la carn ovina, la xisqueta del Pallars és una de las races de corder autòctones més ben qualificades. És una raça de llana blanca, amb una mica de pigmentació negra principalment al morro i a les orelles, té el cap petit, el cos curt i gairebé no té papada. Es comercialitza amb un distintiu de qualitat gastronòmica.

De la cuixa del xai se’n fa el palpís, un plat molt antic que es cuinava al juny, en l’època de xollar; de les costelles, les fabuloses costelles a la brasa; de la panxa, la girella, un embotit farcit d’arròs típic de les festes majors, que a més de consumir-se com a embotit, es guisa; i de la sang i del fetge, el freginat.

El conill es cuina de moltes maneres, amb arròs, estofat, a la brasa, etc. La carn de vedella de la raça bruna és molt apreciada, bona per a l’estofat, per fregir, per coure, a la brasa, a la planxa o a la pedra.

El porc ens dóna embotits com la llonganissa, la secallona, el xolís, el bull de la llengua, la botifarra negra, la blanca, etc.

El facit es consumeix per carnaval i és l’estomac del porc farcit amb pa, ous, panses, cansalada viada, all, pebre roig i julivert, també es consumeix la calderada del dimarts de carnaval, el taraxacón i la truita d’espinacs.

De formatges tenim el del tupí, fet amb aiguardent, i el serrat.

La terra proporciona bolets variats i apreciats, excel·lents trumfes i col negra. També el codony, que s’usa per fer l’allioli de codony.

Per les postres tenim les prunes amb conyac, les nous garapinyades, neules casolanes, flams, cremes…

A Rialp pots gaudir de la diversitat de sabors, d’un ampli ventall de productes, de l’elaboració artesanal d’embotits i de formatges, de la degustació de productes autòctons amb personalitat i dels plats típics.

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top