Vostè està aquí:Home » Naturalesa » Pesca

Pesca

La Societat de Pescadors Esportius de Rialp fou constituïda el dia 2 d’abril de 1988. La finalitat que va motivar la seva creació era la d’aglutinar el col·lectiu d’afeccionats locals a la pesca de la truita, així com els visitants temporals que escollien els rius del nostre municipi per practicar aquesta especialitat esportiva.

Era una època en la qual començaven a imposar-se les àrees  de pesca controlada en detriment dels trams de lliure accés, i per això calia organitzar-se com a societat esportiva per poder optar a l’administració d’uns determinats trams fluvials, que en el nostre cas eren, per una banda, la zona del Noguera Pallaresa coneguda com “Gulleri”, entre l’aiguabarreig amb el riu Santa Magdalena i la presa de l’Hostalet, i per l’altra, el riu Sant Antoni amb els seus afluents, ambdós de gran valor piscícola.

El 17 de juny de 1988, per resolució de la Direcció General de l’Esport, quedà inscrita la Societat al Registre d’Entitats Esportives de la Generalitat de Catalunya amb el núm. 5520. Així mateix, en data 14 de novembre de 1988 es nomenà societat col·laboradora de pesca continental per la Direcció General de Política Forestal.

Seguir llegint

La junta directiva electa que regí la Societat durant els primers quatre anys fou presidida per Josep Silva Botana, formant també part de la mateixa Andreu Tabarés  Burgués, Joan Poquet Ros, Antonio García Herráiz, Roberto Barbal Vidal, Víctor Sabarich Roset i Andrés Lacondeguy Celayeta. Posteriorment, el càrrec de president ha recaigut en Josep Sabarich Roset durant 15 anys (entre 1992 i 2007), i en Pere Cases Arazo (de 2007 fins a l’actualitat).

Entre les fites esportives assolides per la nostra Societat destaquen el Campionat de Catalunya de Salmònids de 1992 aconseguit pel soci Isidoro Martínez, el qual també formà part, l’any següent, de l’equip guanyador del Campionat d’Espanya de pesca, celebrat a Ainsa (Osca), així com la celebració en aigües del nostre acotat de Gulleri del Campionat de Catalunya de Salmònids de l’any 1993.

La filosofia que ha impregnat de sempre l’actuació de les diverses juntes directives ha estat la conservació de la riquesa piscícola dels nostres rius, representada per la truita autòctona, procurant evitar la repoblació amb varietats exògenes criades en piscifactoria. En aquesta línia cal destacar la constitució l’any 1998 del “Conveni Pallaresa”, agrupació entre les societats de pescadors de Rialp, Sort, Soriguera, Gerri de la Sal, La Pobla de Segur i Tremp, impulsada amb l’objectiu d’aplicar uns criteris de gestió unificats per tal de facilitar la regeneració progressiva de la Noguera Pallaresa entre Rialp i el Pantà de Sant Antoni mitjançant l’alternança de trams en règim de “captura” i semi-veda, tot intentant combatre la xacra del corb marí o cormorà.

Cada any, a l’inici de l’Estiu, té lloc el Concurs Social de pesca obert a la participació de tots els socis. Aquest acte és motiu de retrobament amb un dinar de germanor al camp, que finalitza amb l’entrega de trofeus als guanyadors.

En l’actualitat el nombre de socis ascendeix a 98.

[]

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top