Vostè està aquí:Home » Esdeveniments » Carnestoltes

Carnestoltes

El carnestoltes de Rialp és conegut per tota la comarca i també a fora. Anys enrere tenia una repercussió i una embranzida tan gran que tothom d’aquestes terres n’havia sentit a parlar o hi havia participat. Després van venir uns anys de davallada, però ara s’ha tornat a recuperar i la gatzara emplena durant aquests dies els carrers i les places de la població.

Carnaval n’està borratxo,
n’ha perdut l’enteniment,
s’ha deixat penjar a la plaça
per dos quartos d’aiguardent.

Seguir Llegint

Tant els vilatans com els habitants dels pobles veïns acudeixen a Rialp per gaudir de la gresca i l’alegria, que a més a més s’abona amb el caràcter dels habitants del lloc, sempre preparats per rebre de bon gust els forasters i fer-los sentir com si fossin a casa.

Els actes comencen diumenge al matí amb la penjada del Carnestoltes. Des d’aquest moment, i fins dimarts, quan s’acaba la festa amb un gran ball que s’allarga fins a les tantes de la matinada, la diversió i els esdeveniments de tot tipus se succeeixen sense descans.

Carnestoltes, quinze voltes,
puia i baixa sense parar,
ens ha fet riure tres jornades
i per últim a cremar.

Carnaval o carn i ball són presents encara avui, quan arriben les dates pertinents, a Rialp. Els Rigodons, la Passa, lo Nus, l’Esquerrana, la Calderada, de la qual els veïns estan molt cofois i diuen que aquesta va ser la primera localitat que va preparar aquest ranxo comunitari. A més, la plega dels ous (s’aconsegueixen més de set-cents ous), els espinacs per fer truites, l’orinal de l’escudella i un llarg etcètera, fan que la tradició continuï ben viva.

Tothom que es pugui aixecar
a plegar ous podrà anar,
amb la secallona i el vi
passarem un bon matí
posant “muntes” al veí.
Quan seran les dues tocades
repartirem calderades,
ni amb gana et quedaràs
ni el menjar t’acabaràs.
Amb l’Esquerrana i la Passa
tots després a fer cafè,
ens trobarem tots al carrer
i farem cap a la plaça.

Calderada 2013

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top