Vostè està aquí:Home » Cultura » Rialp, terra d’oficis i artesans

Rialp, terra d’oficis i artesans

Rialp, terra d’oficis i artesans és una proposta de turisme cultural i de dinamització local que vol fer visibles les principals singularitats de Rialp i els pobles del municipi. A més de comptar amb un paisatge excepcional i variat —nombrosos senders (alguns d’ells poc coneguts, però que amaguen joies de la natura i de l’activitat humana)— i una completa oferta de serveis, el municipi té una característica que destaca especialment: concentra una important quantitat d’artesans i persones d’ofici disposades a mostrar-lo.

En la memòria de les persones grans, Rialp era un poble d’oficis. Als petits pobles, en canvi, gairebé tothom era pagès i vivien de la ramaderia gràcies als recursos que tenien més a l’abast: pastures, agricultura de muntanya, boscos… Tot aquest entramat formava part d’un equilibri econòmic que va perpetuar-se durant segles i que va anar dibuixant i deixant empremta en el territori que avui podem veure.

Seguir llegint

Tant el paisatge com la seva gent han anat transformant-se d’acord amb les influències d’un món cada cop més globalitzat. Tot i així, les arrels del passat i els recursos que ofereix el mateix territori han seguit marcant línies de desenvolupament i formes de vida: una pagesia encara activa, pobles revitalitzats on s’han iniciat noves activitats, una artesania innovadora i tradicional, propostes formatives en gastronomia, recuperació d’antics oficis, etc. Tot plegat, un gran ventall de recursos que poden articular una proposta turística atractiva i que beneficiï no només les empreses de serveis i els establiments turístics, sinó també aquestes altres activitats que normalment conviuen amb els visitants, però que se’n mantenen relativament al marge.

D’aquesta manera, la voluntat del projecte és doble. D’una banda, atansar al visitant la realitat d’aquest territori que vol conservar vives les seves arrels i viure d’acord amb aquells recursos que són més propers; i, de l’altra, dinamitzar els petits negocis que es conserven i s’han generat de nou a Rialp i als petits pobles de la capçalera de la vall. Per portar-ho a terme, s’ha confeccionat un seguit de rutes i propostes dirigides a un públic generalista amb interès pel turisme cultural i actiu i que es combinen amb les activitats que ofereixen els artesans (tallers, visites, demostracions, etc.).

L’objectiu genèric del projecte és dinamitzar els petits negocis d’artesania, els establiments turístics i les empreses de serveis a partir d’una proposta de rutes turístiques basades en la tradició dels oficis al municipi i l’actual oferta d’activitats proposades pels mateixos artesans.

Com a objectius específics, cal citar:

Posar en valor el patrimoni tangible i intangible de Rialp i dels seus pobles a partir d’un treball de recerca i de la visualització d’aquest patrimoni en l’oferta turística del municipi.

Crear un projecte de turisme cultural i actiu que beneficiï el sector turístic (allotjaments de turisme rural, restaurants, empreses de serveis, etc.), però també altres iniciatives econòmiques fonamentades en l’artesania agroalimentària i de manufactura que s’ha generat als pobles de capçalera de la vall en els darrers anys.

Posar en valor l’activitat ramadera i l’activitat artesana als pobles, tot donant-la a conèixer al públic visitant per tal que aquest entengui la importància dinamitzadora d’aquestes activitats en els petits pobles de muntanya.

Crear un projecte comú que impulsi el treball conjunt i continuat entre les empreses dels diferents sectors, tot generant un sistema de treball cooperatiu.

Crear una nova línia estratègica de treball relacionada amb els oficis i el patrimoni amb què més s’identifiquen els veïns i veïnes del municipi.

Consolidar les iniciatives econòmiques que es troben als nuclis de la capçalera (pagesos, artesans, empreses de serveis turístics, etc.) de la vall d’Àssua, al municipi de Rialp, a partir d’una oferta turística que complementi les seves rendes.

Rialp, terra d’oficis i artesans

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top