Tradició i duresa, còctel triomfal en l’estrena de la 10ª Rialp Matxicots

Matxicots > blog > Tradició i duresa, còctel triomfal en l’estrena de la 10ª Rialp Matxicots

Tradició i duresa, còctel triomfal en l’estrena de la 10ª Rialp Matxicots

14 de setembre de 2019 | MatxicotsAdmin | blog

El cor del Pallars Sobirà va tornar a bategar amb força amb les distàncies més llargues, l’Extrem i la Marató, que van regalar als corredors paisatges per emmarcar i una dificultat en el seu recorregut marca de la casa. Antoni Sances, Lola Brusau, Marta Molist, Jordi Gamito i Guillem Campeny, els més ràpids en arribar a Rialp.

Rostres d’indissimulada concentració, soroll fàcilment reconeixible de batucada i una nit sencera al davant. La Rialp Matxicots no podia presentar un millor cartell per celebrar la seva primera dècada d’història.

Més d’un centenar de valents van presentar candidatura a desafiar els cicles circadiaris del son i començar en plena mitjanit un repte d’altura: els 84 km i 6.800 metres de desnivell positiu de l’Extrem. D’altura com demostraven els 6 passos de més de 2.400 metres presents al perfil. 

Un temut perfil que no va espantar corredors com Antoni Sances, que aviat s’apoderaria del cap de cursa. El corredor gironí va imposar un fort ritme d’inici que li permetria arribar al sostre de la cursa, el Montsent de Pallars (2.883m) amb un còmode avantatge respecte als perseguidors. Un ritme consistent que, tot i veure’s reduït en la segona part de la prova, marcat per trams força més tècnics, va permetre a Sances emportar-se la victòria en 12h 19’ 03”. 

Per darrere, un ball de posicions amb poques diferències entre el segon i el quart classificat que s’acabaria decantant en favor de Jesús Pau Vázquez, segon amb 13h 42’, mentre que completaria el podi Oscar Monje en 13h 50’ 57”. 

“Em va bé córrer sol i, tot i els alts i baixos, he disfrutat molt la cursa. He patit més en la segona part, que era més tècnica, però me n’he sortit”, explica Antoni Sances.

En categoria femenina, la victòria va recaure en Lola Brusau, experimentada corredora que ja sabia el que era pujar al podi de Rialp. La vencedora va parar el cronòmetre en 17h 20’ 26”.

“El tracte al corredor és excepcional, no el trobes a cap altre cursa. I això fa que hagi repetit tantes edicions, tot i que és l’any més dur dels que recordo. Cada any se superen”, comenta Lola Brusau.

Marató amb victòria compartida

També de nit van prendre la sortida els més de 200 corredors que s’enfrontaven als 48 km i 4.200 m+ de la marató. Una cursa que, de bon principi, va tenir dos noms propis: Guillem Campeny i Jordi Gamito. L’andorrà, defensor del títol obtingut el 2018, i el català, un dels millors corredors del panorama internacional, van marcar un fort ritme inviable de seguir per als perseguidors.

Tant per Montsent de Pallars com per Picardes, Campeny i Gamito compartirien colideratge, que ja no deixarien anar fins a travessar la línia de meta en 5h 50’ 53”. Completava el podi Manel Garcia en 6h 38’ 33.

“Si hi havia una cursa que volia repetir aquest any era aquesta. Té un perfil espectacular i compartir-la amb el Jordi ha estat perfecte. Ha estat gairebé com córrer en equip”, relata Guillem Campeny. En la mateixa direcció anava la reflexió de Jordi Gamito: “Em sento com a casa. Hem sortit junts amb el Guillem i estava clar que havíem d’entrar junts”.  

En fèmines, enorme paper de Marta Molist, que després d’una espectacular cursa aconseguiria la victòria en 7h 05’ 54 i, no menys destacable, la 8a posició de la general. Segona seria Jessica Tipan amb 8h 01’ 29” i, tercera, Mª Teresa Hinojosa amb 8h 05’ 42”. 

“Tenia pendent córrer la Rialp Matxicots, i ha estat un gran encert. Veure aquests paisatges no té preu”, citava Marta Molist.

Papers protagonistes, els de tots aquests corredors, que van contraposar-se amb el que va tenir la pluja. Tot i que es preveia una meteorologia juganera, finalment només alguns plugims moderats van poder inquietar els corredors al llarg de la jornada.

Més i millor ambient, en les proves de diumenge

Emocions fortes les viscudes a la Plaça de les Escoles de Rialp, conjugades amb nombroses activitats paral·leles per a grans i patits, que demà tindran un segon capítol amb les dues proves que resten per celebrar-se. 

A les 8h tindrà lloc la sortida de la Mitja, de 24 km i 1.600 m+, mentre que mitja hora després serà moment per arrencar la Caminada, amb 11 km i 700 m+. La festa de l’alta muntanya a Rialp encara no ha dit la seva última paraula.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies