RialpMatxiXics

DSC06279 DSC06464 DSC06680

 

RIALP MatxiXics, PRIMERA CURSA ESCOLAR DE MUNTANYA

Amb el principal objectiu de dinamitzar l’esport a les escoles i més concretament el del territori, el passat DIUMENGE, DIA 18 DE NOVEMBRE de 2012, ha tingut lloc a Rialp la primera cursa escolar de muntanya no competitiva, la Rialp MatxiXics.

La MatxiXics ha comptat amb prop de 300 inscripcions, que han desafiat les inclemències meteorològiques donant exemple d’amor a l’esport i a la muntanya; si bé el gruix dels participants han estat de centres escolars del Pallars Sobirà, també s’ha comptat amb representants del Pallars Jussà, el Segrià i la Noguera.

S’ha iniciat la cursa amb un vídeo de Killian Jornet, conegut atleta d’alta muntanya que atresora un bon nombre de rècords i victòries, en què ha animat als nens i nenes participants a continuar oferint el millor de si mateixos a la muntanya,

A més, la MatxiXics ha comptat amb la presència del corredor JESSED HERNÀNDEZ I GISPERT, conegut corredor de muntanya català i guanyador de la CUITA EL SOL 2012, cursa vertical que se celebra cada any a la vall Ferrera. Tot i que va guanyar la prova de mitja marató als SkyGames el 8 de juliol, com que hi participava amb la selecció catalana no li fou atorgada cap medalla i tampoc no entrà a les classificacions oficials.

També ha estat animant als nens i nenes participants el corredor Xavi Areny, andorrà i amb arrels a la vall Ferrera, que porta dos anys seguits guanyant la cursa de la Marató de la Rialp Martxicots i és corredor d’esquí de muntanya per la Federació Andorrana.

A l’hora d’organitzar aquesta cursa s’han tingut en compte diversos factors que es consideren de vital importància per a la realització d’una activitat d’aquestes característiques, entre les quals destaquem la companyonia entre els participants, l’avituallament durant la cursa i la preservació i respecte pel medi ambient, entre altres. Per aquest motiu, i durant aquest parell de setmanes prèvies, runners de la comarca han fet xerrades informatives a les escoles sobre què és una cursa de muntanya tenint present els conceptes anteriors.

La cursa ha estat formada per tres circuits d’acord amb l’edat i categoria dels participants:
Els primers a sortir, a les 10.30h, han estat els del segon circuit, de 3km de longitud, que

va dirigit als nens/es de 1r a 4t. A la meitat de l’itinerari hi haurà un punt d’avituallament.

El tercer circuit, el dels més grans, ha tingut la sortida a les 11.30h. L’itinerari, de 6 km i 300 m de desnivell positiu, tindrà dos punts d’avituallament. Hi ha participat els escolars de 5è a 2n de batxillerat.

A les 11.45h, amb un total d’un quilòmetre i amb la participació de les categories P3, P4 i P5, han sortit els esportistes del primer circuit. En aquest cas, tenint present l’edat dels participants, els escolars han pogut anar acompanyats pels pares.

La participació a la cursa era gratuïta i les inscripcions s’han tramitat a través dels consells esportius corresponents a cada comarca.
Els participants han passat per un control de material mínim obligat per a la participació. Han hagut de dur: motxilla o equivalent, jaqueta, sistema d’hidratació i, per raons de sostenibilitat, got per als punts d’avituallament. A més, han disposat d’una petita bossa per guardar els residus que es generin i dipositar-la a l’arribada .

En acabar la cursa tots els participants han tingut un detall de participació i han optat a un sorteig de regals. També hi ha hagut xocolatada per a tothom.

Aquesta activitat, organitzada pel Consell Esportiu del Pallars Sobirà, juntament amb les escoles i AMPES de la comarca i l’equip de la Matxicots de Rialp, ha comptat amb el suport

d’entitats públiques (ajuntaments, Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Bombers de Sort, SEM i Diputació de Lleida entre altres), entitats privades i un gran nombre de voluntaris que, de forma desinteressada, faran possible la realització d’aquest projecte.

Consell Esportiu del Pallars Sobirà