7ª Ed. RialpMatxicots 2016

120915_01_0143

La RialpMatxicots és un projecte que un grup de persones entusiastes de la muntanya va voler endegar, ara fa set anys, amb la il·lusió i l’estímul d’unir dos dels pics més emblemàtics de la zona sud del Pallars Sobirà emplaçats geogràficament en el municipi de Rialp, com són el Montsent de Pallars i el Pic de l’Orri.

L’ancestral connexió entre ambdós gegants conforma un teixit de camins naturals també anomenats de cabanera que, gràcies a la necessitat de desplaçament, ja sigui per cercar noves pastures o pel natural moviment dels ramats segons les estacions climatològiques, al llarg de molts anys s’han anat definint circumdant ambdues muntanyes. Avui podem gaudir del plaer d’enllaçar-les gràcies als pastors que, any rere any, han ajudat a mantenir i resguardar aquests preuats camins.

Paral·lelament a donar a conèixer les vies de comunicació que els nostres avantpassats varen establir en el territori i de les quals avui estem obligats a tenir-ne cura perquè és una suma en el patrimoni geogràfic i natural de cada poble, el nostre grup de Matxicots ha assumit la gran responsabilitat de donar a conèixer i d’impulsar el nostre territori acceptant la responsabilitat de difusió turística indispensable en aquesta fita de divulgació.

Amb l’estímul que ens aboca a la cerca de nous indrets, varem poder gaudir en la passada edició de espectaculars paratges alpins i d’alta muntanya, endinsant-nos més encara a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici pel coll de Muntanyó a la zona de les Picardes per arribar fins a l’estació d’Espot Esquí a les veïnes Valls d’Àneu. Mitjançant la Creu de l’Eixol vam retornar a la Vall d’Àssua per l’espectacular paratge del Bedollar de Caregue, una vall autènticament verge on els corredors van poder sentir la simbiosi amb el paisatge. Les grans novetats de l’any passat no poden deixar oblidar el pas per racons com la font de Libeto, emplaçada molt a prop del poble d’Altron, la Mare de Déu de la Muntanya a Caregue, el poble abandonat de Sant Romà de Tavèrnoles o els búnquers de la guerra civil a Roní. També va destacar el renovat traçat de la cursa popular, la Mitja. Un recorregut exigent però ràpid, travessant des de la Vall d’Àssua cap al Batlliu de Sort, arribant a la capital de la comarca passant per llocs destacables com Sant Josep d’Olp o les vinyes del Celler del “Batlliu de Sort”.

En aquesta nova edició de 2016, l’objectiu és consolidar aquests nous traçats que tant van agradar l’any passat, per fer de la Rialp Matxicots un referent únic de les curses de muntanya a tot els nivells. El fet que la Rialp Matxicots esdevingui a l’actualitat una cursa de referència a nivell nacional ha fet que estigui dins de diferents lligues o circuits destacats, així com és membre de l’associació internacional de trail running , ITRA, i segueix sent puntuable per a la Ultra Trail del Montblanc.

Matxicots no és només un projecte per a fer esports de muntanya, és també un projecte de difusió turística del Pallars Sobirà i del municipi de Rialp, deixant constància en totes i cadascuna de les activitats que organitzem de l’estima, cura i preservació del territori per a nosaltres mateixos i per a les generacions futures que el segueixin impulsant. És una iniciativa amb projectes i activitats durant tot l’any, recolzat per un ampli grup de voluntaris que ofereixen tot el seu bon saber i el seu cor.

Per finalitzar, cal fer esment també a les persones, donat que no és solament el territori el que ens obsequia amb la seva riquesa de colors, olors i paisatges. El nostre treball és gràcies a un equip de gent sense les quals cap de les activitats que promocionem es podria dur a terme, als nostres veïns que ens encoratgen a continuar i que ens aixopluguen en els moments, pocs, de defalliment.

Moltes gràcies a tots i us esperem a Rialp, us esperem al Pallars Sobirà!!!

Curses

RialpMatxicots Extrem 82Qm

RialpMatxicots Trail 52Qm

RialpMatxicots Mitja 21Qm

RialpMatxicots Caminada 12Qm