Usted está aquí:Home » Pobles » Rodés

Rodés


[doptg id=»5″]

Situació

Localització: A 7,6 km del municipi de Rialp, en la comarca del Pallars Sobirà.

Carretera: C13, Rialp adreça Viella. Desvio a partir de la C13: Passat Rialp, a uns metres trobem l’encreuament cap a Rodés (7,6 km).

Ajuntament

Ajuntament de Rialp

Història

Al sector llevant del terme, a 1.091 m d’altitud, sobre la riba dreta del Noguera Pallaresa, es dreça el poble de Rodés amb 21 habitants, format per un grup de cases presidit per l’Església Parroquial de Sant Andreu, edifici de pedra amb un campanar de torre quadrada substituït per un de nou d’espadanya.

Monuments

Dins de l’antic terme del castell de Rodés, hi ha les restes del monestir d’Oveix, antiga abadia benedictina propera al riu, al lloc anomenat en els documents Insitil, fundada en temps probablement de Lluís el Piadós (Lotari li concedí un privilegi d’immunitat i confirmació de béns el 834).

El 868 es fusionà amb l’abadia de Sant Pere de les Maleses, però a finals del segle X ja se n’havia separat i fou pres pels comtes de Pallars, que restituïren els seus béns davant del bisbe Ermengol el 1010. Encomanat a mitjan segle XI als bisbes d’Urgell, el 1100 fou unit a Gerri de la Sal i continuà com a filial d’aquest monestir fins al segle XV (el títol d’abat, només nominal, perdurà fins poc després de 1312).

Destaquem també la Casa Baró, una obra popular del segle XI.

Economia

Es basa en l’explotació d’animals ovins.

Festes

Festa major el darrer diumenge de d’agost.

Turisme

Naturalesa i fauna. Zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Despoblat de Sant Romà de Tavèrnoles. Bordes de Botella. Pont de Gulleri

Senderisme

Rodés-Sant Romà de Tavèrnoles
Rodés-Rialp

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top