Usted está aquí:Home » Pobles » Rialp

Rialp


[doptg id=»1″]

Situació

L’actual municipi de Rialp, de 63,31 km2, és formà el 1969 amb l’annexió del terme de Surp al tradicional de Rialp.

El municipi limita al N amb els termes d’Espot i la Guingueta d’Àneu, a l’E amb Llavorsí, al SE i al S amb Soriguera i al SW i a l’W amb Sort.

Carretera: C-13, direcció Vielha.

Ajuntament

Ajuntament de Rialp

Història

La vila de Rialp (479 h el 2001) és situada a 725 m d’altitud, a la dreta de la Noguera Pallaresa i del riu de Sant Antoni, sota el turó que domina ambdues valls i que conserva les restes de l’antic castell de Rialp. La població havia estat vila closa, encara avui conserva l’arcada gòtica del Portal del Torrent de Sant Antoni, per on passava el camí ral de la Ribera i protegida per torres de defensa (en resta la torre d’en Virós). El carrer Major conserva cases porticades antigues.

En un extrem de la vila s’alça l’església parroquial de la Mare de Déu de Valldeflors, edifici característic d’aquestes valls, amb nau única i campanar de cos superior vuitavat i coberta piramidal; s’hi venera la imatge de la Mare de Déu de Valldeflors.

Cal esmentar a més, la capella de Sant Cosme i Sant Damià.

Amb el desenvolupament dels esports d’hivern a la comarca hi ha hagut una revitalització de la vila que s’ha plasmat en el seu creixement urbanístic.

Festes i Costums

La festa major s’escau el dia 15 d’agost.

També s’hi fa festa el dia 26 de setembre, pels sants patrons Cosme i Damià.

Pel que fa al folklore, cal esmentar especialment la festa de Carnestoltes i els diferents balls tradicionals, com ara el ball de la Passa, el de l’Esquerrana o el de Rigodons.

Turisme

Rialp és un poble centrat en el turisme, la seva bona situació geogràfica dins d’un entorn natural privilegiat fa que el municipi sigui centre d’activitat turística durant bona part de l’any.

L’oferta per a la pràctica de l’esquí a l’hivern i els deports d’aventura a l’estiu, juntament amb els diferents allotjaments i restaurants per a visitants existents, no només a Rialp sinó també a la resta de nuclis de població del municipi, contribueixen a desenvolupar el sector.

Senderisme

Rialp_Mola de Sall – Altron – Sorre
Rialp_Altron (pel camí de la Roca Roia)
Rialp_Surp
Rialp_Rodés
Rialp_Sant Joan de Colinos – Beraní
Rialp_Itinerari de la Canerilla
Rialp_Sort

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top