Usted está aquí:Home » Naturalesa » Noguera Pallaresa

Noguera Pallaresa

Neix al Pla de Beret, a la Vall d’Aran, a pocs metres del naixement del Garona i, a diferència del seu riu germà, que es dirigeix cap a Occitània i l’Atlàntic, la Noguera Pallaresa es dirigeix cap al sud i travessa tots dos Pallars, dels quals n’és històricament l’eix de comunicació principal, on esdevé l’articulador de la vida d’aquestes comarques.

Primer flueix un curt tram per la Vall d’Aran, al municipi de Naut Aran, on passa davant del Santuari de Montgarri. Després gira cap al sud i entra al Pallars Sobirà. Travessa els termes municipals d’Alt Àneu, Esterri d’Àneu, la Guingueta d’Àneu, Llavorsí, Rialp, Sort, Soriguera i Baix Pallars.

Seguir llegint

Després de travessar el congost de Collegats, entra al Pallars Jussà, on troba els termes de la Pobla de Segur, Conca de Dalt, Salàs de Pallars, Talarn, Isona i Conca Dellà, Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Llimiana. El Flamisell hi desguassa per la dreta pocs metres després de passar la vila vella de la Pobla de Segur, a la cua del pantà de Sant Antoni, o de Susterris.

Passada la presa d’aquest primer pantà, continua el seu curs molt a prop de la ciutat de Tremp i torna a quedar embassat prop de la vila de Guàrdia de Noguera, al pantà de Terradets. En aquest tram, rep per la dreta la llau de Rodelló.

Immediatament després de l’embassament de Terradets entra al congost de Terradets, que dóna nom al pantà, lloc per on travessa la serra del Montsec. Desguassa a la riba dreta del Segre pocs quilòmetres després d’abandonar les comarques que li donen nom, just abans que el Segre arribi al pantà de Camarasa, format sobre el curs de la Noguera Pallaresa, ja dins de la comarca de la Noguera. En aquest tram toca els termes municipals d’Àger i Camarasa, de la Noguera. En total, té uns 154 quilòmetres de longitud.

En els documents alt medievals, en llatí tardà, apareix com a Flumen Nogaria (any 973).

Al seu pas per la Pobla de Segur, el riu esdevé l’escenari i el principal protagonista de la festa del raiers, que se celebra cada any el primer diumenge de juliol. Mossèn Cinto Verdaguer en parla a la tornada de la Cançó del raier quan diu:

Só fill del Noguera,
dins d’un rai nasquí,
ma esposa és raiera,
raier vull morir.

Fancy Gallery Error:
No gallery with the ID fotos-noguera-pallaresa was found or you have not created albums for it yet.

[]

Ajuntament de Rialp 2014 © Tots els drets reservats / Desenvolupat per Imatge & Produccions / Diseny i photo Smontero

Scroll to top